• Română
  • Русский
  • English

KIDS Aquathlon

REGULAMENT

cu referire la desfăşurarea primei curse de înot pentru copii în apă deschisă

în lacul Lacul Valea Morilor, Chisinau

15 iulie 2018

Competiția «CHISINAU INTERNATIONAL MARATHON» (denumită în continuare «Competiție») este organizată de A.O. Clubul Sportiv ”Sporter”, Federatia de Triathlon din RM în parteneriat cu compania “SIMPALS” și cel mai popular panou de anunțuri din Moldova 999.md.

 

Scopul A.O. Clubul Sportiv “Sporter” constă în promovarea sportului și a modului activ de viață în rândul cetățenilor RM, cât și în implicarea comunității locale în activități de promovare a sportului și a avantajelor acestuia.

 

Participanții Competiției sunt obligați să respecte regulile și termenii Regulamentului Oficial al Competiției (denumit în continuare «Regulamentul Oficial»). Regulamentul Oficial este accesibil oricărui doritor pe site-ul www.marathon.md. Prin participare la această Competiție, participanții își dau acordul de a respecta și a îndeplini toate prevederile, regulile și condițiile, expuse în prezentul Regulament Oficial.

1. Scopuri și obiective:

 • – Promovarea unui stil de viață sănătos;

 • – Promovarea sportului amator

 • – Identificarea celor mai rezistenți tineri înotători.

 

2. Competiţiile de înot în apă deschisă se vor desfăşura în: (râuri, lacuri, mări și oceane).  Competițiile din lacul Lacul Valea Morilor, Chisinau se divizează în:

 • – KIDS AQUATHLON - 200m (SWIM)+1,5km (RUN)

 

3. Înregistrarea participanţilor şi costul taxei de start

Înregistrarea este disponibilă pe site-ul seamile.md până la data de 10 iulie inclusiv. După data indicată, înregistrarea nu va mai fi posibilă.

Costul taxei de participare:

100 MDL – pachet de start

4. Participanții la competiţie

Participarea la cursă este permisă copiilor, care sunt amatori sau profesioniști, cu vârstele cuprinse între 8 și 15 ani:

-       8-10 ani;

-       11-13 ani;

-       14-15 ani;

Fiecare participant care se simte nesigur pe sine în apă, poate folosi o vesta gonflabilă pentru înot la etapa cursei de natație. Vesta trebuie să fie deja pregătită înainte de startul competitiei și lăsată într-un container special cu numărul participantului în zona de tranzit după finisarea cursei de natație

Toți participanții trebuie să aibă în mod necesar o copie a actului de identitate (certificat de naștere, pașaport sau buletinul de identitate), să deţină permisiunea în scris a părinților, indicând datele din buletinul părintelui și avizată prin semnătura lor.

Toți sportivii semnează un formular privind responsabilitatea pentru viața și sănătatea lor.

Toți părinții (tutorii) participanților la concurs vor completa și semna o declarație pe propria răspundere pentru capacitatea copilului de a participa la concurs din punct de vedere medical.

 

5. Reguli de desfăşurare a concursului:

5.1. Start:

5.1.1. Către start sunt admişi doar participanţii, care deţin un cip specializat şi cască de înot.

5.1.2. Participanții trebuie sa ajungă la timp la linia de start, aflată în fața arcului de start.

5.1.3. Judecătorul trebuie să informeze înotătorii și judecătorii despre intervalele corespunzătoare şi despre timpul rămas până la start și ultimele 5 minute până la finiș.

5.1.4. Participanții trebuie să ia poziția inițială, în conformitate cu schema de aliniere.

5.1.5. Linia de start trebuie să fie indicată în mod clar cu ajutorul arcului de start.

5.1.6. Semnalul de start trebuie să fie audibil tuturor participanților la concurs.

5.1.7. În cazul în care, în opinia arbitrului, a fost făcut un start fals, participanții la înot trebuie să fie opriţi de un semnal și să revină în poziția de pornire, anunțând semnalul de start repetat.

5.1.8. În cazul în care este permis startul comun – masculin și feminin, precum și la categoriile de vârstă, cursele pentru băieți și fete vor fi tratate ca două competiţii separate.

5.2. Locul desfăşurării competiţiei:

5.2.1. Traseul trebuie să se desfăşoare într-o ambianţă de scurgere a curenţilor/apelor sărate sau de apă dulce.

5.2.2. Serviciile corespunzătoare de sănătate şi salvare, trebuie să prezinte un certificat, precum că locul de desfăşurare a competiţiei este corespunzător. În termeni generali, certificatul trebuie, în afară de alte consideraţii, să ia în seamă raportul între transparenţa apei şi siguranţa medicală.

5.2.3. Adâncimea minimă a apei în orice punct al traseului (exceptie locul Start si Finish) trebuie să fie de 1 m.

5.2.4. Temperatura minimă a apei trebuie sa fie de 16 ° C. Trebuie verificată în ziua cursei cu 2 ore înainte de start, la mijlocul traseului şi la o adâncime de 40 cm. Acest control trebuie să aibă loc în prezența unei comisii formată din următoarele persoane: Arbitrul, Membrul Comitetului de Organizare și unul dintre antrenorii echipelor participante desemnat în cadrul reuniunii tehnice.

5.2.5. Toate punctele de întoarcere/modificare a rutei trebuie să fie marcate în mod clar.

5.2.6. În toate punctele de schimbare a traseului, trebuie să fie marcate în mod clar platformele sau plutele pentru juraţii punctelor de întoarcere, situaţi în așa fel, încât să nu diminueze vizibilitatea înotătorului la întoarcere.

5.2.7. Toate echipamentele de la viraje, plutele pentru juraţi sau platformele trebuie să fie fixate și să nu alunece sub influența curenților, vântului sau a altor factori.

5.2.8. Ultima linie de sosire trebuie să fie marcată clar cu marker de culoare caracteristică.

5.2.9.Punctul de sosire trebuie să fie clar definit și marcat printr-un semn vertical şi orizontal.

5.3. Înotul

5.3.1. Toate competiţiile desfăşurate în apă deschisă se petrec în mod liber,

5.3.2. Interferențele, implicarea și încercările de a intra în contact cu o altă persoană care, în opinia arbitrului, demonstrează un comportament necorespunzător poate conduce la descalificare,

5.3.3. Bărcile de însoţire trebuie să manevreze, astfel încât să nu interfereze și să nu se afle direct în fața altui înotător,

5.3.4. Aflarea pe fundul lacului în timpul cursei, nu este considerata a fi o încălcare, însă înotătorul nu trebuie să meargă pe fundul lacului sau să sară, cu excepția locului de start și de sosire.

5.3.5. Cu excepția punctului 4.3.4., înotătorul nu primește sprijin de la orice obiectul fixat sau plutitor și nu trebuie să atingă în mod intenționat bărcile care-l însoțesc sau să se țină de ea.

5.3.6. Înotătorii nu au voie să folosească sau să poarte orice element care stimulează o creștere a vitezei, rezistenţei sau flotabilitatea. Se permite: costumul de baie, ochelarii de înot, cască, clips de nas și dopuri pentru urechi, costum pentru triathlon dacă nu acoperă coatele și genunchii.

5.3.7. Însoţirea înotătorului de către o altă persoană, în apă nu este permisă.

5.3.8. Toți înotătorii trebuie să aibă amplasat clar numărul de participant, aplicat cu o vopsea rezistentă, în partea superioară a spatelor sau brațelor.

5.3.9. În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile și imposibilitate de a organiza evenimentul, organizatorii își rezervă dreptul de a amâna evenimentul pentru săptămâna viitoare.

5.4. Sfârșitul înotului

5.4.1. Zona care duce la linia de sosire trebuie să fie marcată în mod clar format într-o linie de îngustă odată cu apropierea de linia de sosire (de perete). În apropierea şi intrarea la linia de sosire, trebuie să stea bărci de serviciu.

5.4.2. Echipamentele de sosire ar trebui, acolo unde este posibil, să reprezinte un perete vertical, fixat pe dispozitive plutitoare, montate în siguranţă în aşa fel, ca să nu se mişte sub influenţa vântului, curenţilor sau de forţa înotătorului ce se îndreaptă spre sosire.  Peretele respectiv trebuie să fie suficient de larg pentru a cuprinde cel puțin trei înotători ajunşi la sosire.

5.4.3. Judecătorii de la linia de sosire trebuie să fie amplasaţi astfel încât să fie aliniaţi cu linia de sosire și tot timpul să vadă linia de sosire. În zona respectivă sunt, unde se află arbitrii, nimeni nu trebuie admis.

5.4.4. Înainte de a părăsi apa unii înotătorii pot cere asistență. În cazul în care înotători indică în mod clar că au nevoie de ajutor, aceştia pot fi sprijiniţi sau ajutaţi să iasă din apă.

 

5.5. Zona de tranziție

Zona de tranzitie este comuna atat pentru cea intre inot si alergare.

Accesul si iesirea din zona de tranzitie va fi securizat si va fi permis doar participantilor.

 

DETALII SECURIZARE ZONA TRANZITIE:

 1. Supraveghere video;

 2. Intrarea va fi permisa doar în baza numarului de participare;

 3. Paza va fi asigurată de o agenție de securitate.

Amplasarea echipamentului in zona de tranzitie se va face conform programului oficial. Dupa anumit interval, din motive de siguranta, nu se mai poate intra in zona de tranzitie decat de catre concurenti aflati in timpul cursei, chiar daca startul cursei la care participa concurentul nu a fost dat.

Amplasarea echipamentului in zona de tranzitie trebuie sa se faca in segmentul de rastel alocat, conform numarului de concurs si a cursei la care participa. Pe rastele se vor monta semne care vor indica pentru fiecare segment intervalul de numere in care se poate amplasa echipamentul.

 

5.6. Traseul probei de alergare

Pe traseul probei de alergare traficul rutier va fi inchis complet.

Bucla traseului de alergare are 1,5 km și va fi parcursă o dată.

 

 

6. Descalificarea

 • Sportivul poate fi descalificat pentru următoarele încălcări:

 • – Participa la concurs fără cască de înot ;

 • – Participa la concurs, fără cip-ul de cronometraj;

 • – Conduita nesportivă;

 • – Tăierea traseului.

7. Premierea câștigătorilor

 

8 - 10 ani

11 – 13 ani

14 – 15 ani

Băieți

Fete

Băieți

Fete

Băieți

Fete

Locul 1

Locul 1

Locul 1

Locul 1

Locul 1

Locul 1

Locul 2

Locul 2

Locul 2

Locul 2

Locul 2

Locul 2

Locul 3

Locul 3

Locul 3

Locul 3

Locul 3

Locul 3

8. Colegiul de juraţi

 • În decursul desfăşurării competiţiei în apă deschisă, a fost desemnat următoarea echipă de arbitri:

 • -Arbitrul principal

 • -Arbitrii

 • -Marshalii

 • -Arbitrul principal de securitate

 • -Arbitrul principal de distanţă

 • -Arbitrul principal de asigurare medicală – medicul

 • -Starterul

 • -Arbitrul de cronometraj

 • -Arbitrii punctelor de întoarcere

 

9. Obligaţiile arbitrilor

9.1. Arbitrul principal este obligat

 • – Să supravegheze în totalitate şi să țină în vedere acţiunile tuturor arbitrilor, să confirme funcţionalitatea lor şi să-i instruiască după toate regulile impuse referitoare la competiţie;

 • – Să decidă orice aspect, referitor la desfăşurarea reuniunii, cursei şi competiţiei, a cărei interpretare finală nu este prevăzută de aceste norme;

 • – Să repartizeze pe fiecare arbitru la o anumită locație;

 • – Să se asigure, că toţi arbitrii, necesari desfăşurării cursei şi competiţiei, se află pe locurile sale. Doar cu permisiunea arbitrului, el poate substitui orice arbitru, dacă acesta absentează, nu poate lucra, sau nu face față obligaţiunilor sale. Poate nominaliza arbitri suplimentari, dacă va considera că este necesar.

 • – Deţine dreptul de a interveni în desfășurarea concursului, la orice etapă, cu scopul de a asigura respectarea normelor;

 • – Să ia decizii în momentul acțiunilor de protest în timpul concursului;

 • – Să ia decizii în situaţiile, când decizia arbitrilor nu coincide cu rezultatele înregistrate.

 • – Să descalifice participantul pentru orice încălcare a regulilor, dacă a sesizat-o personal sau dacă i-au raportat alţi arbitri.

9.2 Marshalul este obligat

 • – Să se afle în barca de supraveghere, nominalizată prin tragere la sorţi înainte de start astfel încât, permanent să fie posibilitatea de a supraveghea o zonă anumită;

 • – Să monitorizeze în mod constant respectarea regulilor competiţiei, pentru a înregistra încălcările și să le raporteze arbitrului în  cel mai scurt timp;

 • – Să ducă o listă completă cu referire la înotător, ce ţine de parcurgerea distanţei în decurs de o oră, metoda de înot, timpul nutriţiei.

 • – Să descalifice participantul, dacă acesta va încălca regulamentul.

 • – Să monitorizeze ca toţi înotătorii să se deplaseze conform zonei indicate, fără să scurteze distanţa.

 • – În cazul în care înotătorul se deplasează într-o direcţie incorectă,  să-l ghideze după traseu.

 • – Să se asigure că înotătorul  nu e avantajat de acțiunile frauduloase sau de comportamentul necorespunzător faţă de alţi înotători.

9.3 Arbitrul principal de securitate este obligat

 • – Să fie responsabil pentru toate aspectele legate de securitate referitoare la desfășurarea concursului;

 • – Să verifice, acordând o atenţie deosebită zonelor de start și de sosire, dacă întregul traseu este sigur, valabil pentru competiţii şi liber de orice obstacole;

 • – Să fie responsabil de deţinerea în timpul competiţiei a unei echipe abilitate, ca să asigure înotătorilor siguranţa împreună cu bărcile însoţitoare;

 • – Împreună cu medicul, să informeze arbitrul dacă, în opinia lor, condițiile de desfăşurare a  concursului sunt necorespunzătoare și să dea recomandări pentru a schimba traseul sau modul în care se desfășoară competiția.

9.4. Arbitrul general de distanţă este obligat

 • – Să fie responsabil faţă de Comitetului de organizare pentru distanţa corectă a traseului;

 • – Să se asigure că zonele de start și de sosire sunt marcate corespunzător, toate echipamentele sunt instalate în mod corect şi sunt în stare de funcționare;

 • – Să se asigure că toate punctele de rută şi de rotație sunt marcate în conformitate cu schema traseului iar arbitrii şi-au ocupat locurile înainte de începerea concursului, despre care trebuie să raporteze arbitrului principal;

 • – În cooperare cu arbitrul și adjunctul arbitrului principal de securitate, să verifice marcarea traseului înainte de concurs.

9.5. Arbitrul responsabil de asigurarea suportului medical – medicul

 • – Să fie responsabil faţă de arbitru pentru toate problemele medicale referitoare la concurs şi participanţi;

 • – Să informeze instituţiile medicale locale despre natura competiţiei şi să asigure, în caz de accident, ca persoana să fie condusă la spitalele medicale într-un timp cât mai scurt.

 • – Împreună cu adjunctul arbitrului principal de securitate să comunice arbitrului, dacă, după opinia lor, condiţiile de desfășurare a competiţiei sunt necorespunzătoare şi să ofere recomandări de modificare a traseului sau a modului de desfășurare a competiţiei.

9.6. Starterul este obligat

 • – Să ocupe o poziție, astfel încât să fie vizibil pentru toți participanţii;

 • – După semnalul arbitrului să dea semnalul de start.

9.7. Arbitrul de  cronometraj este obligat

 • – Să plaseze sistemul de cronometraj pe întreaga distanţă;

 • – Să se asigure că a fost efectuată verificarea tuturor deţinătorilor de ceasuri cu 15 minute înainte de start.

 • – Să înregistreze rezultatele tuturor participanţilor;

 • – Să ofere rezultatele într-o foră accesibilă nu mai târziu de 3 zile după sfârșitul competiţiei.

9.8. Arbitrii cursei de înot sunt obligați

 • – Să monitorizeze în mod constant respectarea regulilor competiţiei, pentru a înregistra încălcările și să le raporteze arbitrului în cel mai scurt timp;

 • – Să ducă o listă completă cu datele înotătorului, ce ţin de distanţa parcursă de acesta timp de-o oră, metoda de înot, timpul nutriţiei;

 • – Să cheme înotătorii din apă, după expirarea limitei de timp după indicaţia arbitrului;

 • - Să se asigure că înotătorul  nu e avantajat de acțiunile frauduloase sau de comportamentul necorespunzător faţă de alţi înotători.

9.9. Arbitrii punctelor de întoarcere

 • – Să fie așezați în așa fel, încât să poată monitoriza modul de întoarcere a tuturor înotătorilor pe distanţe, după cum este indicat în actele informaţionale cu referire la competiţie.

 • – Să noteze toate încălcările modului de întoarcere în fişa arbitrului şi să atragă atenţia arbitrului la încălcări;

 • – Odată cu finalizarea cursei, să ofere cele notate arbitrului principal.

10. Drepturile de autor

 • După ce au trecut procedura de înregistrare la competiţie, toți participanții vor permite în mod automat de la organizatorii și partenerii evenimentului de a utiliza orice materiale audio, video și foto care conțin imagini ale participanților la cursa de înot.

 • Aceste materiale pot fi transmise persoanelor terţe fără consimțământul participanților.

 • Această acțiune poate fi efectuată în orice moment și acţionează la nivel internațional.