Beneficiile înotului: tehnici de înot pentru începători
Mai întâi, merită menționate proprietățile benefice ale lecțiilor de înot. Chiar dacă orice activitate sportivă ar trebui să aducă doar emoții pozitive, oricum va apărea și un sentiment de disconfort, care va trece peste un timp. Acest lucru este caracteristic numai pentru „începători".
Beneficiile înotului:
Îmbunătățește funcționalitatea sistemului cardiovascular.
Practicarea regulată a înotului favorizează întărirea inimii, crește rezistența organismului și previne dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare. La rândul său, se antrenează și sistemul respirator. Antrenamentul cardiac va fi foarte benefic și în cazul antrenamentelor cu greutăți mari într-o sală de sport. De asemenea, înotul ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea circulației sângelui. Lecțiile de înot contribuie la scăderea tensiunii arteriale, iar îmbunătățirea ritmului cardiac ajută la ameliorarea durerilor frecvente de cap.
Combate excesul de greutate și dezvoltă musculatura.
De fapt, la fel ca alergatul, aerobica și alte tipuri de sport, înotul este ideal pentru arderea excesului de grăsime din organism. Pentru aceasta, se recomandă câte o oră sau o oră și jumătate de înot la piscină în fiecare zi. La fel se va face simțită și accelerarea metabolismului. Există dovezi despre faptul că în timpul înotul se ard mai multe calorii decât în timpul alergării sau a mersului pe bicicletă. Procesul de înot pune tot corpul în funcțiune, în special mușchii spatelui, umerilor, flexorii / extensorii antebrațului și coapselor. Așa că frecventarea piscinei te va ajuta să te menții într-o formă fizică bună. Mulți recomandă anume stilul „bras” de înot pentru astfel de scopuri. Rezistența apei este mai mare decât rezistența aerului, ceea ce mărește intensitatea antrenamentelor în mediul acvatic.
- Nu e periculos pentru sănătate.
În ceea ce privește traumele, înotul este cea mai sigură disciplină sportivă, de aceea, pot înota toți, fără excepții, chiar dacă există probleme cu coloana vertebrală, articulațiile și ligamentele. Înotul poate fi practicat și de oamenii cărora le este contraindicat efortul fizic intensiv. Mai mult ca atât, atunci când corpul se scufundă în apă, spatele, articulațiile și discurile intervertebrale se relaxează. Poziția corectă a corpului în timpul exercițiilor din piscină acționează favorabil asupra coloanei vertebrale. Apropo, înotul este recomandat de medici ca una din metodele de îndreptare a posturii.
- Elimină stresul emoțional și relaxează organismul.
Ca și în cazul oricărei activități fizice, procesul înotului provoacă eliberarea endorfinelor în sânge, care la rândul lor, ajută la combaterea stresului și a tensiunilor nervoase. Vibrația apei din jurul corpului acționează în calitate de masaj, care la fel ajută la relaxarea corpului și provoacă senzații plăcute.
Începem să mergem la piscină
Deci, am aflat despre beneficiile înotului. Dacă ai decis să începi a merge la piscină, mai întâi trebuie să alegi o piscină, care poate fi deschisă sau acoperită. Lungimea standard a bazinului trebuie să fie de douăzeci și cinci de metri.
Înainte de prima vizită la piscină, trebuie să primești un certificat medical de la medicul tău de familie sau de la punctul medical al piscinei, dacă dispune de unul.
Trebuie neapărat să ai cu tine o pereche de șlapi și toate accesoriile necesare pentru duș, deoarece va fi nevoie să faci un duș înainte și după înotul în piscină. Șlapii sunt necesari nu numai pentru confort, dar și pentru a nu te infecta de ciuperca. De asemenea, trebuie să ai cu tine o pereche de ochelari de înot și o cască specială pentru înot, mai ales dacă ai părul lung. Și, desigur, costumul de baie.
Sfaturi pentru începători
Principalele stiluri de înot sunt ”bras”, ”crawl pe piept și pe spate” și ”fluture”. Nu ne vom opri acum la tehnica stilurilor individuale de înot. Le poți studia singur, dacă nu te-ai mai ocupat de acest lucru până acum, dar întrebările, ca întotdeauna, apar în practică. Prin urmare, este recomandabil de petrecut primele lecții de înot cu un antrenor care îți va spune despre toate caracteristicile acestor stiluri și, de asemenea, îți va explica ce faci bine și ce faci greșit. Să vorbim doar despre recomandările de bază.
Învață să respiri corect. Aceasta este una dintre principalele probleme care apar la înotătorii începători. Respirația incorectă duce la faptul că vei cheltui mai multă energie, iar ritmul inimii va crește brusc. Majoritatea înotătorilor inhalează mai mult oxigen decât este necesar într-o singură respirație. Este important să păstrezi calmul și respirația măsurată. Pentru a face acest lucru, trebuie să te înveți să menții respirația și mișcările ciclice ale corpului într-un singur ritm. Astfel, se inspiră deasupra apei (dar tu cum credeai?), și se expiră deja sub apă, în timp ce expirarea ar trebui să fie de două ori mai mare decât inhalarea.
Desigur, că e nevoie de multă practică pentru a învăța cum se face mai bine, principalul lucru este să ai răbdare și dorință.
Păstrează-ți întotdeauna corpul într-o stare orizontală, în caz contrar îți vei încetini mișcarea în apă și îți vei reduce semnificativ viteza. Dacă corpul se află într-o poziție greșită sub apă, apare sentimentul că înotul este o ocupație destul de consumatoare de energie. Dar de fapt, forța fizică în timpul acestor activități nu este un element de importanță majoră. Eficacitatea înotului este influențată foarte mult de poziția corpului și de tehnica efectuării mișcărilor. Trebuie să "glisezi" prin apă, fără a depune eforturi excesive.
Ca și înaintea altor ocupații sportive, la fel și înainte de înot, este de dorit să se efectueze încălzirea, astfel, pregătind organismul pentru viitorul efort fizic. Există exerciții fizice speciale care vizează încălzirea acelor mușchi și ligamente care participă cel mai activ la mișcările de înot.
De exemplu, amintește-ți de mișcarea picioarelor în timp înotului „bras”. Un bun exercițiu de încălzire, care simulează această împingere - așezări cu înclinația tălpilor spre interior, picioarele la nivelul umerilor.
În timpul antrenamentului, începe înotul într-un ritm lent, apoi treci la o cursă mai accelerată. La sfârșitul lecției, încetinește ritmul, ceea ce îți va restabili lent respirația și ritmul cardiac.
Ca și în orice altă disciplină sportivă, înotul necesită o schimbare constantă a ritmului. Acest lucru va oferi efectul maxim al antrenamentului, atât în ceea ce privește îmbunătățirea stării sistemului cardiovascular, cât și în ceea ce privește îmbunătățirea capacității fizice. Prin urmare, atunci când apare oboseala, se recomandă trecerea la un ritm mai lent și, după odihnă se va reveni din nou la un ritm mai accelerat.
Dacă dorești să te înveți cum să înoți corect, trebuie să efectuezi exerciții separate de înot pentru mâini și picioare, precum și pentru partea dreaptă / stângă a corpului. Această separare te va ajuta să realizați mai rapid cum e mai corect să te miști. Pentru că, mișcarea armonioasă a întregului corp este o sarcină mult mai dificilă decât mișcarea părților individuale ale corpului.
Prin urmare, mai întâi este necesară concentrarea asupra părților individuale ale corpului. În piscine există mijloace auxiliare sub formă de plăci pentru înot, adesea din materiale spumante. Încearcă să strângi o astfel de placă între picioare și să înoți numai cu ajutorul mâinilor. Și invers: să nu incluzi mâinile în lucru. Printre altele, astfel de exerciții vor permite o antrenare mai intensă a grupurilor musculare individuale decât în cazul înotului normal.
I-a o gustare ușoară înainte de a începe antrenamentul. Desigur, că o cratiță de zeamă va duce la o greutate inutilă în stomac. Prin urmare, dacă nu ai mâncat nimic cu 3 ore înainte de înot, este mai bine să mănânci ceva ușor: niște fructe sau produse din cereale. E greșit să mergi la antrenamentul de înot pe stomacul gol, pentru că nu vei avea suficiente rezerve de energie și nu vei obține rezultatul dorit. Acum poți trece cu siguranță la practică.
Îți dorim un înot plăcut! Numai să nu treci de geamandură!
Reamintim că campionatul de înot în apă deschisă Sea Mile 2018 va avea loc pe 15 iulie 2018 pe malul lacului de la Valea Morilor, mun. Chișinău.
Organizatorii competiției au pregătit pentru participanți trei distanțe la alegere: Sea Mile (1852 m), Double Sea Mile, Triple Sea Mile (5555 m).
În cadrul competiției Sea Mile 2018 va fi desfășurată și competiția pentru copii - KIDS AQUATHLON, care va cuprinde o cursă de 200 de metri de înot și o cursă de 1,5 de alergare.
Competiția Sea Mile este organizată pentru a șasea oară.