• Română
    • Русский
    • English

Campionatul de înot „Sea Mile 2018” se va desfășura în Chișinău

La 15 iulie, pe malul lacului din parcul Valea Morilor din Chișinău, va avea loc campionatul de înot în apă deschisă „Sea Mile 2018”.

Campionatul este organizat pentru a șasea oară și este unul dintre primele evenimente sportive organizate de organizația sportivă Sporter.

„Sea Mile 2018” va include trei distanțe de înot la alegere: Sea Mile (1852 m), Double Sea Mile (3704 m) și Triple Sea Mile (5555 m). Participanții la competiții vor înota în cerc, deoarece mărimea lacului Valea Morilor nu permite înotul într-o distanță directă. Astfel, distanța Sea Mile va fi de un cerc, Double Sea Mile - două cercuri și Triple Sea Mile – trei cercuri, ș.a.m.d. Un cerc = 1 milă.

În cadrul evenimentului sportiv se vor organiza și competițiile naționale pentru copii „KIDS AQUATHLON”. Tinerii participanți vor avea de parcurs  o distanță de înot de 200 metri și o distanță de alergare de 1,5 km. Campionatul național de Aquatlon în rândul copiilor va avea loc pentru prima dată în istoria Moldovei.

Primul campionat de înot în apă deschisă din Moldova a avut loc în cadrul „Sporter Weekend” în anul 2013 și a fost numit „Swim Day ". Participanților li s-a propus să depășească o distanță de 1700 de metri. În anul 2014, regulile au fost un pic modificate, iar distanța a fost mărită până la 1.852 metri, ceea ce reprezintă exact o milă marină. De aici a apărut și denumirea campionatului „Sea Mile”. 

În anii 2015, 2016 și 2017, campionatul a fost organizat pe malul lacului Ghidighici, care deveniseră deja un loc tradițional pentru evenimentul sportiv. Cu toate acestea, anul acesta, organizatorii au decis să schimbe locația. Inițial, a fost ales lacul din satul Costești, dar din cauza scăderii nivelului de apă din lac, s-a ales lacul din parcul Valea Morilor din Chișinău.

Remarcăm faptul că campionatul de înot în apă deschisă „Sea Mile 2018” este un campionat deschis, la care pot participa atât cetățenii moldoveni, cât și vizitatorii din alte țări. Starturile pentru copii „Sea Mile KIDS AQUATHLON” este un campionat național în care pot participa atât tinerii sportivi din Moldova, cât și cei din străinătate, însă locurile victorioase, conform regulamentului campionatului național, vor fi distribuite doar în rândul cetățenilor din Republicii Moldova.

Organizatorii campionatului „Sea Mile” sunt organizația sportivă Sporter și cea mai populară platformă de anunțuri gratuite 999.md. Competițiile se desfășoară cu sprijinul Federației de înot și al Federației de Triatlon din Republica Moldova. Evenimentul sportiv este inclus în Calendarul oficial al evenimentelor sportive ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.