Cum puteți învăța copilul să înoate?
Lecțiile de înot reprezintă o investiție în sănătatea și dezvoltarea copilului. Este important de abordat această problemă cât mai serios posibil. Regula de aur este: „nu lăsați niciodată copilul în apă fără supraveghere”.
Mai bine să apelați la ajutorul unui antrenor sau vă puteți descurca și singuri?
Desigur, antrenorul îl va învăța mai repede pe copil să înoate. Instruirea cu un antrenor profesionist va permite copilului nu numai să se învețe a înota, ci să învețe și diferite stiluri și tehnici de înot. Dar această întrebarea poate fi abordată și independent. Totul depinde doar de timpul personal, de resursele financiare și de căutarea unui antrenor profesionist. Dacă ați decis să vă ocupați personal de instruire, atunci folosiți-vă de sfaturile enumerate mai jos.
La ce vârstă putem începe instruirea?
Începerea lecțiilor de înot se recomandă doar după vârsta de 3-4 ani. În primul rând, dați-i voie copilul să se obișnuiască cu apa. Lăsați-l să se stropească, să se scalde, să sară și să se bucure. Când copilul se va obișnui cu apa și nu se va mai teme de ea, puteți începe instruirea, urmând o anumită consecutivitate de acțiuni.
Începeți cu teoria
Înainte de a începe practica, copilul trebuie să afle multă informație utilă care îi va garanta un proces sigur de înot. Explicați-i copilului din ce cauză unele obiecte se scufundă, în timp ce altele rămân la suprafață. Dați-i exemple. Puteți alege și pune pe apă un obiect ușor din plastic, de exemplu, o sticlă goală de șampon.
Apoi, scoateți capacul și umpleți sticla cu apă ca să se scufunde. Rezumați, subliniind rolul greutății și a aerului din sticlă care contribuie la reținerea obiectelor pe suprafața apei.
Unde ar fi mai bine de învățat copilul să înoate?
Cel mai bun loc pentru a învăța copilul să înoate este o piscină mică cu apă caldă. Într-un bazin adânc cu apă rece, copiii nu se vor simți în siguranță și nu se vor putea concentra la exerciții. Cel mai bine este să faceți lecțiile într-un bazin cu tranziții de adâncime. Împărțiți partea practică a lecției în mai multe etape, trecând treptat în partea mai adâncă a bazinului.
Merită folosite aripioarele pentru înot?
Aripioarele pentru înot adaugă siguranță, dar îmbrăcându-le, copilul nu se va învăța să înoate. Puteți folosi acest echipament pentru a-i face cunoștință copilului cu apa și pentru a-l scuti de frică. Din toate sursele de suport, cea mai potrivită este placa de înot. Datorită ei, corpul copilului va fi în apă într-o poziție orizontală corectă, cu o înclinație ușoară.
Cu ce începeți practica?
În etapele inițiale, trebuie să ajutați copilul să se deplaseze de-a lungul bazinului, ținându-se de margini. Apoi începeți să utilizați placa de înot. Puneți copilul pe ea și lăsați-l să se învețe să lucreze cu piciorușele. După aceasta, folosiți placa de înot numai pentru ca piciul să se țină de ea cu mâinile, să lucreze activ cu picioarele și astfel să se miște. Următorul pas este să-l învățați pe copil să stea pe apă și să scufunde capul în ea.
Cum să se țină pe apă?
Pentru a învăța înotătorul începător să rămână pe apă, folosiți niște exerciții testate. Cele mai eficiente exerciții sunt „Steaua" și „Pluta". În cazul exercițiului „Steaua", copilul inspiră aer, se culcă în poziție orizontală cu spatele sau cu burta pe apă și își întinde brațele și picioarele prin părți. Exercițiul „Pluta" se face în poziție verticală. Copilul trebuie să umple plămânii cu aer, să-și cuprindă genunchii cu mâinile și să-și lipească capul de ei, încercând să rămână în apă într-o poziție verticală.
Cum se respiră corect în timpul înotului?
Fără o respirație corectă, copilul nu va putea înota mult și repede. Pentru a învăța copilul să respire corect în timpul înotului, faceți împreună cu el următoarele exerciții: o inspirație rapidă pe gură și o expirație lungă pe nas, scufundând fața în apă. Nu e neapărat să exersați respirația anume în bazin. Puteți exersa și acasă, folosind un recipient volumetric cu apă.
Înotul sub apă fără ajutor
Rugați copilul să înoate puțin sub apă. Spuneți-i că veți fi mereu alături și că nu trebuie să-și facă griji. Copiii se învață repede să înoate sub apă, de aceea, peste câteva lecții vor putea înota o distanță mult mai considerabilă. Atunci când copilul se va învăța să înoate sub apă, să se scufunde și să-și controleze respirația, întrebarea cum să-l învățați să înoate la suprafață nu va mai fi relevantă. La un moment dat, copilul trebuie să treacă printr-un progres calitativ. El va înțelege că este aproape imposibil să se înece.
Înotați împreună cu copilul, lăsați-l să se scufunde și să sară. Treptat, el va descoperi singur diferite tehnici de înot și o va alege pe cea mai confortabilă pentru el.
Dacă doriți ca copilul Dvs. să înceapă a învăța arta înotului sportiv, atunci va fi nevoie să apelați la ajutorul antrenorilor cu experiență. De asemenea, nu ezitați să participați la diferite competiții de înot, unde înotătorul începător va putea să-și manifeste abilitățile.
Înregistrați copilul Dvs. la primul campionat de înot și alergare din Moldova Sea Mile Kids Aquathlon. Competițiile vor avea loc pe data de 15 iulie 2018 în parcul Valea Morilor. Evenimentul sportiv Sea Mile Kids Aquathlon va fi organizat pentru prima dată în Moldova, de aceea, participarea la campionat va fi o experiență adevărată pentru copilul Dvs.
Acest lucru va permite nu numai participarea la campionat, dar și manifestarea abilităților obținute și pe viitor, deoarece organizatorii competițiilor pentru copii Sea Mile Kids Aquathlon planifică organizarea evenimentelor sportive de înot în fiecare an. Organizatorii competiției pentru copii Sea Mile Kids Aquathlon sunt cel mai popular forum pentru femei din Moldova mama.md, FTRM, organizația sportivă Sporter și 999.md.
Vă puteți înregistra sau afla mai multe detalii despre Sea Mile Kids Aquathlon pe site-ul seamile.md.