Sfaturi de orientare în apă deschisă
Dacă urmează să participați la competițiile de înot în apă deschisă, dar frica nu vă permite să vă realizați scopul, în primul rând trebuie să stabiliți motivele care dau naștere acestei frici. Ele pot fi diferite: apa rece, convulsiile, pierderea orientării, lipsa experienței, numărul mare de participanți etc. Din fericire, orice teamă poate fi depășită prin urmarea anumitor sfaturi.
Participarea la competițiile de înot în apă deschisă fără o pregătire preliminară nu este chiar o decizie foarte bună. Chiar dacă aveți experiență de înot în piscine sau pe distanțe scurte, atunci în timpul înotului în masă, totul poate merge nu așa cum v-ați așteptat. Ce merită să cunoașteți?
Trebuie să vă învățați să vă uitați în jur în timpul înotului, adică să ridicați capul pentru a vedea și a urma cursul corect, deoarece cea mai mică deviație de la curs poate avea un efect negativ asupra rezultatelor. Antrenamentele pot fi începute în piscină. Învățați să vă ridicați ochii din apă și să vă concentrați asupra reperului stabilit la capătul bazinului. Nu trebuie să întoarceți tare capul ca atunci când jucați polo pe apă. Învățați să ridicați ușor fața, astfel încât ochii să fie deasupra apei, permițându-vă să evaluați direcția.
Dacă în piscină se vede pământul, geamandurile, barele de protecție, atunci când vă aflați în apă deschisă, puteți vedea doar stropii altor participanți. S-ar putea să credeți că înotați, dar nu vă mișcați din loc. Cu toate acestea, aceasta este o iluzie, iar cu fiecare vâslire vă apropiați din ce în ce mai mult de final. Încercați să găsiți un reper. De exemplu, dacă în zona de vizibilitate există o clădire mare, un copac sau o altă construcție, atunci uitați-vă la acel punct de reper. Dacă vă uitați la ceva mare, atunci veți putea menține cursul, fără a schimba traiectoria.
Învățați să respirați corect în timpul înotului. De exemplu, dacă înotați și respirați numai sub un braț, atunci fără de antrenamente, veți devia de la curs. Pentru a nu permite acest lucru, trebuie să învățați să împărțiți respirația în două părți. De exemplu, să respirați 10 vâsliri sub un braț, iar următoarele 10 - sub celălalt.
După efectuarea antrenamentelor în piscină, merită să înotați din timp și distanța de probă în apă deschisă. Astfel o să vă simțiți mai încrezători. În apă deschisă trebuie să învățați să vă monitorizați viteza de înot. Viteza sporită la începutul cursei este cea mai frecventă greșeală atunci când se înoată distanțe lungi. Cu această problemă se confruntă începătorii, care încearcă să accelereze imediat după startul competiției. Astfel, participanții își ard foarte repede rezervele de energie, fără a lăsa puteri pentru restul cursei.
Dacă vă este frică de apa rece, atunci trebuie să începeți să vă căliți treptat. Acest lucru vă va salva de emoție inutile în timpul competiției. Depășiți distanța în apă deschisă împreună cu partenerul dvs., respectând toate sfaturile de mai sus.
Campionatul de înot în apă deschisă din Moldova este organizat anual. Anul acesta, campionatul „Sea Mile 2018” va avea loc pe 15 iulie în parcul Valea Morilor din Chișinău. Distanțele vor fi parcurse în cerc, iar un cerc va fi egal cu o milă.
În cadrul campionatului vor fi organizate și competițiile naționale pentru copii „Sea Mile KIDS AQUATHLON”, care vor consta dintr-o cursă de înot de 200 metri și o cursă de alergare de 1,5 km.
Mai multe informații despre campionatul „Sea Mile 2018” pot fi găsite pe site-ul: seamile.md.